BARTECH SLOVAKIA

Verifikácia kódov vo výrobe

Výrobné spoločnosti používajú rôzne formy značenia (tlačené etikety, priame značenie-DPM) na sledovanie výrobkov od momentu výroby až po miesto predaja. Etikety na produktoch môžu byť zle vytlačené, málo kontrastné, poškriabané alebo inak poškodené, a to až do tej miery, že sa stanú nečitateľnými. Problémové skenovanie kódov na obale v dodávateľskom reťazci môže spomaliť výrobné linky a spôsobiť sťažnosti, či dokonca hromadné vrátenie tovaru výrobcovi.

Verifikátory čiarových kódov vás vedia od týchto starostí a obáv oslobodiť. Vedia zmerať kvalitu kódov a poskytnúť vám informáciu či a v akej miere odpovedajú ISO normám platným pre daný typ kódu. Verifikátor priradí meranému kódu celkovú známku na stupnici od A po F, čo vyjadruje predovšetkým rozsah súladu s normou a nepriamo tak aj ich čitateľnosť. Výsledná známka zodpovedá najhoršej známke zo všetkých vyhodnocovaných parametrov, medzi ktoré patrí najmä kontrast kódu, jeho modulácia, stupeň poškodenie či dekódovateľnosť. Na základe výsledného protokolu o meraní je možné identifikovať problémy, ktoré vznikajú pri vytváraní kódov a vykonať potrebné nápravné opatrenia. Konečný protokol o verifikácii je pre vás taktiež veľmi dobrým argumentom pri jednaní s odberateľmi, ktorí sa pokúšajú kvalitu kódov spochybniť či reklamovať.

Ako často verifikovať

Verifikácia kódov, či už sa jedná o klasické tlačené kódy alebo o trvalé DPM značenie, nie je prioritne určená na kontrolu každého kusu z výroby. Vzhľadom na výrobné takty niektorých liniek by to všade ani nebolo možné, ale ide teda skorej o proces, ktorý sa používa najmä pri nábehu novej výroby alebo v pravidelných intervaloch prebiehajúcej sériovej výroby.

Na kontrolu kvality tlačených kódov, či DPM kódov (mikroúder, laser) najčastejšie zákazníkom odporúčame zariadenia REA, či AXICON. V prípade, že nás zákazník kontaktuje ohľadom verifikácie jeho kódov, je potrebné si najprv ujasniť,  aké typy kódov, aké veľkosti a na akom povrchu budeme merať. Od toho sa potom odvíja výber vhodného typu prístroja.

Verifikátory REA ponúkajú aj široké množstvo príslušenstva, ktoré Vám pomôže k ideálnemu nastaveniu a pohodlnejšej verifikácii Vašich kódov:

Overovanie on-line

Keď zákazník požaduje overovanie kódov priamo na výrobnej linke (za chodu), odporúčame zvyčajne nasadenie čítačiek čiarového kódu KEYENCE. U týchto priemyselných, stacionárnych čítačiek je možné nastaviť tzv. master kód – čiže kód ktorý bude slúžiť ako predloha na porovnanie s načítaným kódom priamo na linke. Systém automaticky po nasnímaní kódu vyhodnotí základné parametre kódu a v prípade, že je kód horšej kvality ako master, vypíše hlásenie o nesúhlasnom kuse. Je potrebné si však uvedomiť, že takéto riešenie Vám dáva informáciu len o zhode/nezhode s master kódom, no neposkytuje Vám oficiálnu certifikáciu k danému kódu podľa noriem ISO a tiež neviete z porovnávacieho SW dostať podrobný report o tom, ktorý parameter na konkrétnom kóde nevyhovuje. Preto aj v týchto prípadoch je dobré mať vo firme najmenej jeden verifikátor, ktorý vám o kvalite kódu povie všetko potrebné.

Pokiaľ potrebujete viacej informácií neváhajte kontaktovať naše obchodné oddelenie obchod@bartech.sk 

 

Autor: Pavol Tománek
SMART INDUSTRY & LOGISTICS INNOVATION DAY

Srdečne Vás pozývame na ďalší z našich workshopov, na ktorom budeme tentokrát prezentovať najnovšie trendy...

| Akcie, Udalosti
Zebra MC94 - nová generácia

Zebra MC9400/MC9450 je ďalší model z ultra-odolnej série mobilných počítačov MC9000. Oproti predchádzajúcim modelom disponuje...

| Hardware
SÚŤAŽ - BARTECH SLOVAKIA - 25 ROKOV STABILNEJ SPOLUPRÁCE

Spoločnosť BARTECH SLOVAKIA oslavuje 25 rokov a ponúka Vám šancu zažiť MS v Hokeji VIP...

| Akcie, Udalosti
Spolupráca s firmou Pilulka.sk

Teší nás, že zariadenia z nášho portfólia pomáhajú aj v distribučnom centre  Pilulka.sk, a.s., ktorá...

| Hardware, Riešenia, Udalosti