BARTECH SLOVAKIA

TMS a pohľad zákazníka

Aplikáciu TMS na evidenciu foriem a náradia sme v minulom roku nasadili aj u zákazníka NEMAK. Vedúci oddelenia p. Dekýš opísal dôvody pre zavedenie ako aj svoje prvé skúsenosti s touto aplikáciou pre ich firemný časopis. S ich súhlasom zverejňujeme výňatky z tohto článku aj na našich webových stránkach.

Zavedenie nového systému pre evidenciu náradia TMS (Tools management system)

Určite všetci vnímame, ako sa s novými produktami mení a rozširuje naše portfólio náradia. lnovácie a nové normy prinášajú zmeny nielen v zložitejších tvaroch jadier, ale tiež v ich počte či typoch. Toto sa potom prenáša aj do náradia.
Dnes sú hlavy valcov zložitejšie a náročnejšie. Tieto zmeny je tiež možné vidieť v nových kokilách a jadrovníkoch, ktorých názvoslovie nás vie občas potrápiť‘, pretože je iné, ako sme boli naučení. V minulosti sme mali produkty jednoduchšie, 3-4 kokily a štyri typy jadier. Teraz sú produkty náročnejšie a okrem toho, z dôvodu objemu výroby, je. aj náradia podstatne viac. To so sebou prináša aj viac evidencie a inej agendy, sprevádzajúcej náradie počas jeho životnosti. Evidencia náradia nepredstavuje len zoznam, kde si zapíšeme náradie a typ. Je to celá postupnosť‘ kontrol, sledovanie vyrobených kusov a ostatné dôležité informácie o náradí. Doposiaľ‘ sme náradie evidovali v excelovskej tabul’ke, ktorá bola s rôznymi vzorcami poprepájaná, či už s NORIS-om alebo aj našou inou evidenciou.  Ale Excel má svoje limity, na ktoré sme prišli pri internom audite. Toto bol jeden z dôvodov, prečo sme začali hl’adať systém, v ktorom vieme náradie evidovať‘, spravovať‘ a sledovať‘.

V roku 2019 u nás inštalovala firma BARTECH SLOVAKIA systém LOGIS V2, ktorá poskytuje komplexné riešenia, prispôsobené konkrétnym podmienkam a požiadavkám zákazníka v oblasti snímania čiarového, QR a RFID kódu. Samozrejmosťou je mobilný zber dát. Obrátili sme sa na nich s požiadavkou vytvorenia systému na evidenciu náradia. Firma mala už vyvinutý systém pre evidenciu náradia s obchodným názvom Tools management system – TMS. Tento systém majú úspešne zavedený vo viacerých firmách. Veľa systémových a praktických riešení mali vychytaných, či už na základe skúseností alebo aj požiadaviek zákazníkov. Mali tiež dostatok skúseností, aby nám pomohli odladiť‘ a upraviť‘ systém vzhľadom na naše požiadavky.

Z pôvodného TMS ostal základný strom dát a všetko ostatné sa teda upravovalo podľa našich požiadaviek, aby upravená verzia bola vhodná pre naše systémy a procesy. Najprv si predstavme, čo to vlastne je a na akom princípe pracuje. Základným prvkom programu, z ktorého čerpá, je SQL databáza prepojená s vybranými dátami  z nášho NORISu, nad ktorou beží intranetová aplikácia, prostredníctvom ktorej je možné uložené a nazbierané dáta prehliadať a spravovať‘. Veľkou výhodou tohto riešenia je možnosť‘ pracovať‘ s týmto systémom na ktoromkoľvek PC či tablete vo firemnej sieti, ktoré má internetový prehliadač a prístup k serveru s dátami. A to navyše bez ohl’adu na to, aký operačný systém má dané zariadenie (Windows, Android, iOS). Zber a zapisovanie dát do databázy maže prebiehať priamo v intranetovej aplikácii, ale tiež sa využíva možnosť‘ odosielania dát prostredníctvom prenosných PDA terminálov pripojených do WiFi siete, ktoré majú operátori vo výrobe stále pri sebe. Program TMS nám teda ponúka možnosť‘ evidencie a sledovania pohybu náradia. Okrem základnej evidencie je v programe možnost‘ nastavovat‘ aj intervaly pre pravidelné kontroly, v našom prípade PVI a GOM merania. Taktiež môžeme sledovať‘ životnosť‘, ale aj čistenie a údržbu náradia. TMS je „živý“ software a je na nás, kam až budeme chcieť zájsť.

Z výberu možností označenia náradia sme na základe testov a vhodnosti pre naše náročné prostredie zvolili Datamatrix kód vyrazený na kovovej doštičke, ktorý postupne budete môcť‘ vidieť na náradí. Pretože systém TMS ponúka veľa možností a samozrejme  sa nedá riešiť všetko naraz, vybrali sme si čiastkové ciele, ktoré sme si v úvode definovali. V súčasnosti od novembra pracujeme v novom prostredí evidencie TMS a prebiehajú posledné dolaďovanie pred ostrou prevádzkou. Medzi naše ďalšie cele a možnosti, ktoré ponúka TMS sú možnosť‘ evidencie čistenia náradia – hlavne jadrovníkov, či plán zrušiť‘ na jadrovníkoch čítačky, s ktorými máme často problém. Ale taktiež medzi odvážnejšie plány patrí zrušenie kariet náradia a nahradiť‘ ich online systémom, kde bude karta náradia vždy aktuálna. Taktiež je možné využiť‘ TMS aj k evidencii miesta, kde je náradie uložené podobne ako je to teraz v CSM – Care shop manažmente. TMS systém patrí medzi Smart nástroje riadenia evidencie náradia moderných firiem, kde NEMAK určite patrí.

Zavádzanie nového systému nikdy nie je jednoduché a spája sa s kompiláciami a problémami, ale vieme že na konci snaženia bude systém, ktorý nám bude pomáhať‘ spraviť‘ našu evidenciu jednoduchšou, prehľadnejšou a vždy aktuálnou.

Tomáš DEKÝŠ

Autor: Pavel Loprais
Honeywell ScanPal EDA10A

Spoločnosť Honeywell prichádza na trh s novým tabletom ScanPal EDA10A. Tento tablet kombinuje vynikajúcu výkonnosť...

| Hardware
Spolupráca s firmou Pilulka.sk

Teší nás, že zariadenia z nášho portfólia pomáhajú aj v distribučnom centre  Pilulka.sk, a.s., ktorá...

| Hardware, Riešenia, Udalosti
Zebra MC94 - nová generácia

Zebra MC9400/MC9450 je ďalší model z ultra-odolnej série mobilných počítačov MC9000. Oproti predchádzajúcim modelom disponuje...

| Hardware
Pracovná doba počas sviatkov

PRACOVNÁ DOBA POČAS SVIATKOV Piatok 22.12.   8:00 – 14:00 Streda 27.12. – Piatok 29.12.  8:00...

|