BARTECH SLOVAKIA

Preferujete Android, alebo Windows ?

Otazka, ktorú dostávame pri ponuke mobilných terminálov či tabletov čoraz častejšie. Výber vhodného operačného systému záleží od spôsobu komunikácie s konkrétnym výrobným či skladovým systémom. Lebo do výroby, skladov a na logistiku smeruje najviac mobilných zariadení. 

Aká je situácia na súčasnom trhu?

Dnes každý výrobca mobilných terminálov a tabletov má v ponuke zariadenia s obidvomi systémami. Pred zhruba 3 rokmi sa nadvláda systému Windows CE/EHH v mobilných termináloch začala výrazne meniť. Microsoft ukončil podporu Windows mobile a už dlhší čas ohlasuje ukončenie podpory Windows CE/EHH. Neznamená to, že by sa terminály s týmto OS prestali vyrábať. Skôr už nebude zo strany Microsoftu podporovaný.

Podobná situácia prebehla aj v segmente mobilov. Podpora na Windows Phone 8.1 z roku 2014 skončila, Microsoft už tiež oznámil očakávaný koniec aktívneho vývoja Windows 10. Podpora zatiaľ nekončí. Dnes teda okrem Windows CE/EHH nájdete v mobilných termináloch aj systém Windows 10.

Android vs. Windows v mobilných termináloch a tabletoch

ANDROID terminály a tablety

V poledných rokoch sa situácia výrazne mení v prospech Android OS. Dominancia Android systému je neprehliadnuteľná. Poprední výrobcovia mobilných terminálov Datalogic, Honeywell, Unitech či Zebra, prichádzajú stále s novými zariadeniami.

Na začiatku to boli hlavne terminály, ktoré sa viac podobajú mobilom, teda zariadenia bez HW klávesnice. Zákazníci, ktorí preferujú odolné terminály s klávesnicou, však majú k dispozícii aj takéto modely. Výrobcovia spojili výhody Android OS s požadovanými úžitkovými vlastnosťami robustných terminálov.

Stále tu bude veľký počet aplikácií, ktoré terminály s Windows CE/EHH vyžadujú. Vývoj však nezastavíme a Android platforma bude používaná čoraz častejšie aj v podnikovej sfére. S každou novou verziou Android OS sa stále viac odbúrava aj obava zo zabezpečenia.

V mobilných termináloch sú k dispozícii nástroje na zakázanie používania „nevhodných“ aplikácií, alebo môžete Android terminál zakúpiť bez GMS – google mobile services. V zariadení bude len základ Android operačného systému a aplikácie, ktoré naprogramoval výrobca terminálu pre jeho bezchybný chod.

Hybridné zariadenia

Zákazníci, ktorí dnes potrebujú mobilný terminál s Windows CE/EHH, lebo aplikáciu majú naprogramovanú v tomto systéme, nemusia mať z nákupu ťažkú hlavu. Už dnes ponúkame terminály, ktoré je možné dodať so systémom Windowc CE/EHH s možnosťou prechodu na Android systém. Do budúcna sú teda pripravené na zmenu OS, keď si to situácia bude vyžadovať – zmena používaných programov.

Výhody Android OS tak, ako to vidím ja a spokojní zákazníci

Android mobilné terminály

Android mobilné terminály

Za posledné roky mi prešlo rukami veľké množstvo terminálov aj tabletov. Zákazníci ich používajú s konkrétnymi aplikáciami, ale aj v režime terminálového klienta či práci cez webové aplikácie.

Výhody Android OS vidím hlavne v :

  • lokalizácii systému do materského jazyka
  • zariadeniach s väčším displejom a vyššom rozlíšení
  • jednoduchšej správe WiFi komunikácie
  • bezproblémovej WiFi konektivite vrátane roamingu
  • Android terminál sa nevybije nikdy do nuly
  • nikdy sa vám z neho nestratia dáta ani programy
  • možnosť hlasovej komunikácie napr. cez Skype
  • rýchle zapracovanie sa – zariadenie podobné mobilu

 

Široká ponuka odolných mobilných terminálov a tabletov

Ako som spomínal na začiatku článku, všetci výrobcovia prichádzajú na trh minimálne 2x ročne s novými Android zariadeniami. Výber týchto zariadení je u nás naozaj pestrý a dokážeme každému zákazníkovi vyšpecifikovať najvýhodnejšie riešenie.

Kontaktujte naše obchodné oddelenie pre ďalšie informácie :
Tel. čislo 034 668 5633, alebo E-mail: obchod@bartech.sk 

Autor: Miroslav Rampala
SMART INDUSTRY & LOGISTICS INNOVATION DAY

Srdečne Vás pozývame na ďalší z našich workshopov, na ktorom budeme tentokrát prezentovať najnovšie trendy...

| Akcie, Udalosti
Zebra MC94 - nová generácia

Zebra MC9400/MC9450 je ďalší model z ultra-odolnej série mobilných počítačov MC9000. Oproti predchádzajúcim modelom disponuje...

| Hardware
Spolupráca s firmou Pilulka.sk

Teší nás, že zariadenia z nášho portfólia pomáhajú aj v distribučnom centre  Pilulka.sk, a.s., ktorá...

| Hardware, Riešenia, Udalosti
Honeywell ScanPal EDA10A

Spoločnosť Honeywell prichádza na trh s novým tabletom ScanPal EDA10A. Tento tablet kombinuje vynikajúcu výkonnosť...

| Hardware