BARTECH SLOVAKIA

DPM - Priame značenie

Ukážka DPM na PCB

Ukážka DPM na PCB

Metóda priameho označovania súčiastok (Direct Part Marking – DPM) existuje už niekoľko rokov. Až donedávna však bolo jej zavedenie pomerne nákladnou záležitosťou a navyše sa dosahovalo len priemernej miery čitateľnosti a teda aj obmedzeného využitia. Spoločnosti ZEBRA a KEYENCE dnes ponúkajú nový prístup k technológii DPM, ktorá zaisťuje flexibilnejšie a spoľahlivejšie snímanie a umožňuje rozsiahlejšie využitie.

DPM splňuje požiadavky na neustále sledovanie

Sledovanie jednotlivých komponentov môže byť pre rad výrobcov problematické a nákladné. Štandardné postupy označovanie produktov, ktoré sú vystavované náročnému prostrediu počas výrobného procesu a potom počas svojej životnosti, nezaručujú ich dlhodobú použiteľnosť. Technológia DPM predstavuje trvalé riešenie pre označovanie komponentov a spĺňa všetky požiadavky na neustále sledovanie.

Táto metóda umožňuje výrobcom identifikovať diel, alebo zariadenia pomocou značky, ktorá zostane čitateľná po celú dobu životnosti produktu. Diely alebo súčiastky sú zvyčajne označované pri vstupe do výroby. Najbežnejšou metódou označovanie je vyrážanie značiek – mikroúder, Často sa používa vypaľovanie laserovým lúčom, vlysy a vyleptávanie.

Každá metóda označovanie má svoje jedinečné vlastnosti v závislosti od typu materiálu, metóde čítania, priemernej dobe životnosti produktu a ekonomických nákladoch alebo nákladoch na implementáciu.

Ako DPM funguje ?

Ukážka DPM na kove

Ukážka DPM na kove

DPM je vo svojej podstate čiarový kód spätý neoddeliteľne s označovanou súčiastkou alebo výrobkom. Ako štandard sa používa 2D kód Datamatrix, ktorý sa vyznačuje schopnosťou zakódovať do minimálneho priestoru veľké množstvo znakov. Jeden kód môže obsahovať buď 3116 numerických alebo 2335 alfanumerických znakov. Oproti bežnému 1D kódu zaberá približne desatinu priestoru. Symboly datamatrix možno čítať mnoho smermi a s minimálnou chybovosťou.

Autor: Pavel Loprais
ZEBRA fixné skenery a VISION systémy

Výroba a logistika sa najmä v priemysle dnes výrazne mení a vyzerá inak ako pred niekoľkými rokmi....

| Hardware, Riešenia, Software
SMART INDUSTRY & LOGISTICS INNOVATION DAY

Srdečne Vás pozývame na ďalší z našich workshopov, na ktorom budeme tentokrát prezentovať najnovšie trendy...

| Akcie, Udalosti
Spolupráca s firmou Pilulka.sk

Teší nás, že zariadenia z nášho portfólia pomáhajú aj v distribučnom centre  Pilulka.sk, a.s., ktorá...

| Hardware, Riešenia, Udalosti
Honeywell ScanPal EDA10A

Spoločnosť Honeywell prichádza na trh s novým tabletom ScanPal EDA10A. Tento tablet kombinuje vynikajúcu výkonnosť...

| Hardware